AED bij hartstilstand

 

Elk jaar worden in Nederland ongeveer 15.000 mensen getroffen door een plotselinge hartstilstand. Dat kan ook op de tennisvereniging gebeuren. Snelle hulp kan levens redden. Een AED kan daarbij een essentiële rol spelen. Een AED – Automatische Externe Defibrillator – is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt als iemand een hartstilstand heeft. Doel: het terugkrijgen van hartritme. Het gebruik van een AED vergroot het overlevingspercentage aanzienlijk. 

Waar bevindt zich de AED?
De AED bevindt zich aan de muur van de voetbalvereniging. Als je bij TVElspeet de ingangspoort gaat en rechtdoor richting de voetbalkantine loopt, zie je het apparaat aan de muur hangen.
De pincode van de buitenkast is: 8075# (sleutel in de buitenwc????)
Zodra de AED uit de buitenkast wordt gehaald, verstuurd de kast een bericht naar sportbedrijf Nunspeet, zodat ze actie kunnen ondernemen.   Hoe werkt het?
Nadat je twee zelfklevende elektroden op de ontblote borst van het slachtoffer hebt aangebracht, begint de AED met een analyse van het hartritme. Als er sprake is van ventrikelfibrillatie (chaotisch trillen van het hart) zal de AED aangeven dat het nodig is een stroomstoot aan het hart toe te dienen. De stroom wordt, na een druk op de knop, aan het hart afgegeven via de zelfklevende elektroden. Het fibrilleren zal hierdoor stoppen en het hart krijgt de kans zelf weer een normale circulatie op te bouwen. De AED is een veilig apparaat en zal geen schok toedienen aan iemand die geen hartstilstand heeft. Als er overmatige haargroei op de borst is, gebruik dan het scheermes aanwezig om de borst te ontharen voordat elektroden worden aangebracht. Zweet en nattigheid op de borstkas eerst even afdrogen. 
Wie mag een AED bedienen?
edereen in Nederland mag de AED bedienen als dat nodig is. Ook ongetrainde mensen kunnen een AED succesvol inzetten. Een training verhoogt de kans op succes echter aanzienlijk.  
Reanimatie blijft belangrijkDe AED is een belangrijk apparaat, maar vervangt niet de reanimatie. Hartmassage en mond-op-mondbeademing blijven altijd de eerste stappen bij hulpverlening.
Wat te doen bij een hartstilstand?
1. Bel direct 112 en zeg dat het om een reanimatie gaat. 
2. Geef de locatie door: Uddelerweg 98 te Elspeet
3. Direct starten met reanimatie. Eventueel checken of iemand dit kan en anders m.b.v. instructies van de centralist.
3. Binnen 6 minuten met een AED het hart een of meerdere krachtige stroomstoten toedienen om het normale hartritme terug te brengen. 
4. Zorg voor opvang van de ambulance. Laat iemand naar de weg gaan om de ambulance naar het tennispark te begeleiden.
Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 577 491 151

Adres

Uddelerweg 98
8075 CK Elspeet

KVK-nummer

40094966